25.9 C
Ohrid
Wednesday, July 6, 2022

Аналитичар за потонувањето на „Москва“: Капетанот веројатно прерано го напуштил бродот

НАЈЧИТАНО

Аналитичарот и капетан на бродот Џон Конрад го анализираше потонувањето на рускиот крстосувач „Москва“. На социјалните мрежи се појави фотографија од рускиот брод Москва откако беше погоден од украински проектили, а Конрад наведува дека е невозможно целосно да се процени ситуацијата на бродот врз основа на само една фотографија. Сепак, Конрад напиша опсежна анализа за тоа што најверојатно се случило со важниот руски крстосувач.

„Првото прашање ќе биде колку Москва беше блиску до потонувањето во моментот“, рече капетанот до другата фотографија од бродот на која се гледа црвената линија која ја покажува „приближната локација на новата водна линија“.

„Како што можете да видите споредбено, крстосувачот изгуби прилично голема пловност и се наведна на едната страна“, рече Конрад.

Но, тој посочува дека во тој момент немало непосредна опасност од потонување, од повеќе причини.

„Прво, сè уште има одредена резервна пловност, бидејќи таа сè уште не е потоната до критична точка, по што стабилноста оди од лошо на полошо.

Второ, гледаме прскање вода, што значи дека ако екипажот имал доволно време, би можеле да помогнат во исцедувањето на водата од бродот.

Трето, времето е релативно мирно. Ако има бранови, опасноста од потонување би се зголемила експоненцијално“, објасни Конрад.

Тој наведува дека бродот најверојатно брзо бил напуштен бидејќи чамците за спасување биле распоредени и никој немало на палубата. Тој додава дека темниот силен чад навестува дека избувнал сериозен пожар.

„Темниот чад е резултат на согорување на тешки горива или синтетички материјали и нецелосно согорување. Ова е многу опасна ситуација“, објасни тој.

Бидејќи се работи за воен брод, Конрад наведува дека спасувачкиот тим морал да ја знае локацијата на сите експлозиви пред да се качи.

„Ние, капетаните, не се грижиме за опремата, живееме и умираме по едно правило за време на вонредни ситуации на море. Во експлозија од ваков обем, нашата работа не е да ги спасиме сите, туку да спасиме што е можно поголем процент на луѓе. Тоа може да доведе до тешки одлуки“, рече тој.

Тој посочи дека капетанот на морнарицата мора да се грижи за екипажот, но и за стратешката мисија. „Правото напуштање на неговиот брод може да го спаси неговиот екипаж, но да ја изгуби војната.

Конрад додава дека капетанот на бродот „Москва“ прерано го напуштил својот брод.

„Во мирно време, со поголема пловност и напојување со електрична енергија, Москва можеше да се спаси, особено затоа што местото на слетување не беше зафатено од чад и оган. „Од овие причини, можно е капетанот на Москва да го напуштил бродот прерано“, рече Конрад.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО