22.9 C
Ohrid
Friday, August 12, 2022

Американските сенатори бараат САД да го зајакнат НАТО во Босна и Херцеговина доколку Русија ја блокира мисијата ЕУФОР

НАЈЧИТАНО

Шест американски сенатори предложија усвојување на закон со кој Соединетите Американски Држави ќе се залагаат за зајакнување на воената мисија на НАТО во Босна и Херцеговина, „особено ако Русија го блокира повторното овластување на мисијата ЕУФОР во Обединетите нации“.

Сенаторот Џин Шахин, член на Комисијата за надворешни работи на Сенатот на САД и претседателка на Поткомитетот за Европа и регионална безбедносна соработка, заедно со сенаторот Роџер Викер, го презентираа нацрт-законот „Демократија и просперитет на Западен Балкан“ кој има поддршка на претставници од двете страни.

Иницијативата беше поддржана и од Том Тилис, Дик Дурбин, Бен Кардин и Крис Ван Холен.

Овој закон, како што е наведено на официјалната веб-страница на сенаторот Шахин, ќе го поддржи економскиот развој во регионот преку инфраструктурни, трговски и антикорупциски иницијативи, вклучително и кодификација на санкции за одвраќање на дестабилизирачките активности на Западен Балкан.

Во нацртот се наведува дека одржувањето на целосниот мандат на силите на Европската унија (ЕУФОР) во Босна и Херцеговина е во интерес на националната безбедност на Соединетите Американски Држави.

Од САД се бара да го искористат своето влијание за да ги повикаат НАТО и Европската унија да ги разгледаат нивните мисии и позиција во Босна и Херцеговина и да преземат проактивна улога во воспоставувањето безбедна средина, особено во однос на одбраната.

Тој наведува дека САД треба да се залагаат во НАТО алијансата за планирање и поддршка на меѓународните воени сили за одржување на безбедна средина во земјата „особено ако Русија го блокира повторното овластување на мисијата ЕУФОР во Обединетите нации“, како и за зајакнување на седиштето на НАТО во Сараево.

„Во услови на неиспровоцирана војна на Русија во Украина и јасните амбиции на Путин да шири злонамерно влијание низ Источна Европа, односот на Соединетите Држави со Западен Балкан е критичен“, рече Шахин, објаснувајќи дека овој предлог „ја зајакнува трговијата и инвестициите меѓу САД и Западот. Балканот, истовремено искоренувајќи ја локалната корупција и кодифицирајќи ги санкциите против дестабилизирачките актери – сето тоа го отвора патот за посилна евроатлантска интеграција“.

„Шестте земји од Западен Балкан (Албанија, Босна и Херцеговина, Косово, Црна Гора, Северна Македонија и Србија) формираат плуралистички, мултиетнички регион во срцето на Европа, кој е од клучно значење за европскиот мир, стабилност и просперитет. сенаторите се наведуваат во предлогот.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО