8.9 C
Ohrid
Wednesday, October 5, 2022

Агенцијата за храна нареди итно да се повлечат од продажба виршлите од брендот Wudy, кај кои вo земја членка на ЕУ било утврдено присуство на бактерија Listeria мonocytogenes ST 155

НАЈЧИТАНО

Агенцијата за храна нареди итно да се повлечат од продажба виршлите од брендот Wudy, кај кои вo земја членка на ЕУ било утврдено присуство на бактерија Listeria мonocytogenes ST 155.

Се повикуваат потрошувачите кои ги имаат купено долунаведените серии од производот да не ги употребуваат, односно да ги вратат на местото каде се купени. Секоја недоследност во однос на безбедноста на храната граѓаните можат да ја пријават лично до Одделението за заштита на потрошувачите при АХВ, на бесплатната телефонска линија наменета за потрошувачите 0800 3 22 22, или електронски на info@fva.gov.mk.

Преку информација добиена од Системот за брзо предупредување за храна и храна за исхрана на животни (RASSF) на Европската унија, Агенцијата за храна и ветеринарство, нареди итно повлекување на следниве небезбедни серии од овој производ:

Кај компанијата увозник извршен е вонреден инспекциски надзор и утврдено е дека од спорните серии, кои во земјава биле увезени во неколку наврати, во магацините се наоѓаат 3 030 килограми, кои се ставени под службен надзор. Овие количини, нештетно ќе бидат уништени заедно со количините кои ќе бидат повлечени од пазарот.

За небезбедниот производ преку RASSF системот на ЕУ известила Италија, која врз основа појавата на труење предизвикано со патогената бактерија Lysteria monocitogenes ST 155 ја креирала наведената нотификација која била поткрепена и со лабораториска анализа. Спорните серии од производителот Agricola Trevalli Soc Coap ARL од Италија во земјава биле увезени преку компанијата Колид С Тим од Колешино Струмица.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

[popmake-52754]

НАЈНОВО