17.9 C
Ohrid
Tuesday, July 5, 2022

Австрискиот канцелар бара еднаквост во пристапот кон Унијата

НАЈЧИТАНО

Условите за членство во Унијата кои ќе ѝ бидат поставени на Украина, мора да важат за земјите од Западниот Балкан вклучително и Босна и Херцеговина, а Австрија ќе се залага за ова, вели австрискиот канцелар Карл Нехамер. Тој најави дека по добивањето на кандидатски статус, кој ќе им биде доделен на Украина и Молдавија, а можеби и на БиХ и на Грузија, во Унијата ќе се воведе нова постапка со која кандидат ќе може да се стане и пред исполнување на критериумите.

– Тоа мора да важи и за другите земји-кандидати од Западен Балкан. Неопходни се и јасни сигнали за Македонија и за Албанија – посочи Нехамер.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

СПОРТ

НАЈНОВО