Бизнис

Не така убава вест за оние кои планираа да заминат на работа во Германија

Кризата со вирусот ковид-19 предизвика зголемување на бројот на невработени во Германија, па поради тоа владејачката ЦДУ/ЦСУ има намера да ја намали натамошната имиграција на работната сила.

Намалувањето ќе биде извршено на основ на одлуката од 2016 година за олеснувањата за работа за граѓаните од Западен Балкан.

Работните групи на владејачката фракција се согласиле дека олеснувањата, кои истекуваат на крајот на годината, да ги продолжат за две години, но исто така се согласиле и во врска со намалување на можноста неквалификуваната сила да може да ги користи, пишува „Welt am Sonntag“.

– Ние сме во голем економски пад и веќе имаме 600.000 повеќе невработени лица отколку пред една година. Едноставно да се остави режимот на Западен Балкан да продолжи непроменет во таква ситуација не е опција – изјави Матијас Миделберг, портпарол за внатрешна политика во Бундестагот.

Шемата за Западен Балкан беше воведена во 2016 година за да се спречат луѓето во регионот да бараат азил во Германија со тоа што ги класифицираа Албанија, Србија, Црна Гора, Босна и Херцеговина, Северна Македонија и Косово како „безбедни држави на потекло“.

За време на бегалската криза 2014-2015 година – кога бегалците од Сирија, Ирак и Авганистан влегоа во Европа – десетици илјади мигранти од балканските држави кои не се членки на ЕУ, исто така дојдоа во Германија преку системот за азил, честопати заради невработеноста во нивните земји, а не поради вооружен конфликт.

Како компромис за социјалдемократите (СПД) – помал коалиционен партнер на ЦДУ / ЦСУ – да се обезбеди усвојување на законот, беше донесена посебна регулатива со која се дозволува неквалификувани работници од овие држави да имигрираат легално, ако можат да докажат дека имаат загарантирана работа со германска компанија.Околу 27.000 работници влегоа во земјата во 2019 година преку оваа посебна регулатива, која истекува на крајот на оваа година.

Во извештајот на Институтот за истражување за вработување (ИАБ) се утврдува дека шемата е во голема мерка успешна. И покрај многу работници кои немаат формални квалификации, тие беа во можност да најдат стабилна работа и да станат вредни квалификувани работници.

Вработените од Западен Балкан се клучни за градежната индустрија, како и за угостителството и медицинските сестри.

Сепак, ЦДУ ќе ја прошири шемата само во 2020 година, доколку масовно го намали бројот на дозволени работници, според извештајот на „Welt am Sonntag“.

Партијата, наводно, сака да ја прошири шемата за две години, но само ќе дозволи 15.000 луѓе да влезат во земјата.

Сепак, Министерството за труд предводено од СПД изјави за весникот дека ваквото стопирање не е неопходно, посочувајќи дека апликациите нема да бидат одобрени доколку нема побарувачка за работниците. Во оваа смисла, тврди Министерството, бројот на дозволени мигранти е целосно пропорционален со потребниот број работници во Германија.

Апликантите се одобруваат само доколку работата не може да ја извршат домашни или работници од Европската унија.

За време на пандемијата на коронавирусот, бројот на невработени странци нагло се зголеми за 24% или на 840.000 од март, според податоците на Федералната агенција за вработување, објави „Welt am Sonntag“.

Сите авторски права се задржани. Преземањето на вести исклучиво со договор со издавачот, и задолжително поставување на Hyperlink

Поврзани вести

Кој влезе во тимот на министерката за финансии Ангеловска

saso user

Заев и Тевдовски ги убедуваа пратениците дека растеле производството и платите

saso user

Укинати царините за медицински материјал и помагала

saso user