Урбани вести

ПОЗНАТИ ДОБИТНИЦИТЕ НА НАГРАДИТЕ ЗА НАЈДОБРИ ПОЕТСКИ ТВОРБИ ПОСВЕТЕНИ НА СВЕТИТЕ КИРИЛ И МЕТОДИЈ

По завршувањето на распишаниот Општински награден литературен конкурс за поттикнување на творештвото на учениците од основните и средните училишта, Жири –комисијата во состав: проф.Славка Јанеска (претседател), проф. Кире Стојаноски (член) и проф.Христина Наумоска (член)  донесе одлука за избор на најдобрите  од вкупно пристигнатите 49 литературни творби  посветени на Охрид и животот и дејноста на светите Кирил и Методиј.

Жири –комисијата одлучи :

  • Првата награда во првата категорија – за ученици од одделенска настава (од прво до петто одделение)да  ѝ се додели на песната: „Браќата” под шифра „Апостоли”.
  • Втората награда во првата категорија – за  ученици од одделенска настава (од прво до петто одделение) да ѝ се додели на песната: „ПЕСНА” под шифра:„ Ѕвездено небо”.
  • Третата награда во првата категорија – за ученици од одделенска настава (од прво до петто одделение)  да ѝ се додели на песната : „Свети Кирил и Методиј –просветители наши” под шифра „Ангели 305”.
  • Првата награда во втората категорија – за ученици од  предметна настава (од шесто до деветто одделение) да ѝ   се додели на песната:  „Св.Кирил и Методиј”  под шифра: „ Велосипед”.
  • Втората  награда во втората  категорија – за ученици од предметна настава (од шесто до деветто одделение)  да ѝ се додели на песната : „Живата реч над Охрид” под шифра: “Ростислав 2020”.
  • Третата награда во втората категорија –за ученици од предметна настава (од шесто до деветто одделение)да  ѝ се додели на песната : „Светите Кирил и Методија” под шифра:  „Дизниленд”.
  • Првата  награда во  третата категорија – за ученици во средно образование (од прва до четврта година) да  ѝ се додели на песната:  „Светите Кирил и Методиј –наши први учители” под шифра: „Потомци”.
  • Втората награда во третата категорија – за ученици  во средно образование од прва до четврта година) да ѝ  се додели на песната:   „Словенска писменост” под шифра:„ 120804”.
  • Третата награда во третата категорија – за ученици во средно образование од прва до четврта година да  ѝ се додели на песната: „Кирил и Методиј “под шифра:  „Ананас 1”.

Се повикуваат добитниците на наградите да дојдат во Одделението за култура во општина Охрид во текот на утрешниот ден, најдоцна до 12.00 часот  и со себе да го понесат четвртиот примерок од творбата со која конкурирале  за да го докажат своето авторство.

Наградените творби ќе бидат објавени на официјалната страна на Општина Охрид на 24-ти Мај –Денот на сесловенските просветители, светите Кирил и Методиј.

Сите авторски права се задржани. Преземањето на вести исклучиво со договор со издавачот, и задолжително поставување на Hyperlink

Поврзани вести

Средба на раководителите на пензинските фондови од земјите на поранешна Југославија

saso user

РЕКОНСТРУКЦИЈА НА АТМОСФЕРСКАТА КАНАЛИЗАЦИЈА НА УЛ. „КОСТА АБРАШ“

saso user

Приведен албански државјaнин кој се барал со потерница на Интерпол

saso user