Бизнис

Банките се подготвуваат да ја спроведат Уредбата за кредитите

Банките и штедилниците во согласност со донесената Уредба, ќе подготват и понудат можности на клиентите за променети договорни услови со цел ублажување на негативните економски ефекти на пандемијата со Ковид-19, која директно се одрази на дел од компаниите и физичките лица и нивната способност за редовно сервисирање на долговите.

Од Македонската банкарска асоцијација наведуваат дека нејзините членки активно се подготвуваат да постапат согласно Уредбата при што истакнуваат дека Уредбата претставува олеснување за клиентите корисници на кредитен производ за изменување на условите секаде каде што ќе се утврди дека тоа е потребно.

Со Уредбата е пропишано банките и штедилниците да ги применат достапните мерки алтернативно или кумулативно, односно на своите интернет страници, или преку писмена или електронска комуникација, да ги известат клиентите за понуда која ќе вклучува промена на условите за сервисирањето на кредитната изложеност и/или да одлучуваат по секое поединечно барање доставено од должниците за промена на условите за сервисирањето на кредитната изложеност поднесено (писмено или електронски) и преку електронска комуникација да достават понуди до поединечните должници или ги известат за одбивање на барањето.

Македонската банкарска асоцијација, како што информираат, во периодот што следи ќе остане посветена на изнаоѓање решенија за надминување на сите проблеми предизвикани од оваа криза со најмали последици за сите чинители на нашето општество.

Сите авторски права се задржани. Преземањето на вести исклучиво со договор со издавачот, и задолжително поставување на Hyperlink

Поврзани вести

Рудникот Иловица нема да проработи, Владата го раскина договорот за концесија

saso user

Црна Гора одобрила 29.000 легализации на дивоградби

saso user

Цената на нафтата се стабилизира на над 67 долари за барел

saso user