Бизнис

Цементарница УСЈЕ ја доби наградата за унапредување на човековите права во бизнисот

 

Цементарница УСЈЕ АД Скопје доби награда за посветеност на унапредувањето на човековите права во бизнисот. Оваа награда се доделува во рамки на проектот „Поттикнување на принципите на бизнис и човекови права“, финансиран од Делегацијата на Европската Унија во земјава, а спроведуван од невладината и непрофитна организација Конект, во партнерство со Бизнис Конфедерацијата и во соработка со Мрежата на Глобалниот договор на Обединетите Нации.

Наградата е признание за позитивните практики на Цементарница УСЈЕ во унапредувањето на човековите права во самата компанија и во нејзиното деловно окружување. Проектот оценува дека Цементарница УСЈЕ е посветена на почитување на човековите права во сите области на нејзиното делување – кон вработените, партнерите и пошироката заедница. Покрај другото, се истакнува дека компанијата применува мерки за заштита на животната средина, не само оние предвидени со закон, туку и дополнителни практики со кои го намалува негативното влијание врз средината, дека користи системи за следење и стандарди за известување во внатрешната и надворешната комуникација, како и механизми на поплаки и надокнадување на штети, доколку некоја од засегнатите страни смета дека ѝ се загрозени човековите права.

Воведувајќи ја оваа награда, која годинава се доделува за прв пат, а ја добија вкупно седум компании, Проектот има за цел да ги истакне позитивните примери и со тоа да ја поттикне и промовира посветеноста на домашните компании за континуирано унапредување на човековите права преку нивните политики, оперативните практики и комуникацијата.  Проектот посебно е посветен на мисијата компаниите своите практики да ги усогласуваат со „Водечките принципи за бизнис и човекови права на ОН“ и  со „Целите за одржлив развој“.

Инаку, Цементарница УСЈЕ од 2008-та година, меѓу првите во државава, е потписничка и членка на „Глобалниот договор на Обединетите Нации“ кој ја пбврзува да ги почитува принципите на општествено одговорно делување во областите на човековите и работничките права, заштитата на животната средина, антикорупциското делување и коропративното управување и лидерство. Компанијата е повеќекратен добитник на национални награди за Најдобра општествена одговорна практика, а последната од овие награди ја доби на почетокот на месецов во категоријата „Односи со зедницата“ за проектот „Соработка за поквалитетно образование и кариерни можности“.

Сите авторски права се задржани. Преземањето на вести исклучиво со договор со издавачот, и задолжително поставување на Hyperlink

Поврзани вести

Кинеската економија забележа раст од 3,2 отсто

saso user

Во ЕУ е забранета употреба на овошје третирано со инсектицидот хлорпирифос

saso user

Продолжена суспензијата на летови на „Wizz Air“

saso user