Цетински лани во тесна уличка во Ровињ прегази пешак, кој лежел на улицата. Општинскиот суд во Пазин денеска го ослободи од обвинението на Обвинителството од Пула , според кое Цетински со својот автомобил го прегазил човекот кој пијан со 3,46 промили алкохол во крвта лежел на плочникот.

Цетински на него налетал со својот Мерцедес . Во обвинението се наведува дека седел во наведната положба , па затоа не го видел човекот , што во текот на вештачењето беше побиено.

Адвокатот на Цетински се осврна и на неговата претходна прекршочна историја, односно дека имал два прекршока во сообраќајот за неколку години, а Цетински рече дека патувал околу 100.000 километри годишно, што не е толку страшно со оглед на количината на време што го поминува во неговиот автомобил. .

Цетински се изјасни во јавноста и пред судот дека жали што се случила несреќата, но тој не може да влијае на ситуацијата заради нетранспарентност на улицата и фактот дека воопшто не го видел човекот како лежи на патот.

Инаку, скоро сите интервјуирани сведоци потврдија дека улицата каде што се случила несреќата е многу тесна , дека немало знак за ограничување на брзината во моментот на уличната несреќа и дека неодамна бил поставен знак за ограничување  на брзината од 20 километри на час.

Судскиот процес за овој случај започна на 22. мај и беше затворен во минатата недела.

„Она што најмногу го паметите е моментот на несреќата и фактот дека не можев да направам ништо за да ја избегнам. Не можев да му помогнам на човекот“, рече Цетински по судењето. „Тоа е она што ќе остане во мојата совест цел живот“, додаде тој.