Досие Македонија Топ вести

ФАКСИМИЛИ:СИТЕ ПАРТИСКИ ВРАБОТУВАЊА ВО ЛАГАТА „ЖИВОТ ЗА СИТЕ“,КРИМИНАЛИТЕ НА СДСМ, ДЕЛ 2-РИ

Со сериозни луѓе ,се прави држава , со деца ,детска градинка, но со лудаци ,лудница!Кога се боревме да се стави крај на лудилото од владеењто на Груевски, кога одевме со фоскулата „Едно опшество за сите“,ветувањата беа преголеми ,разочараноста во актуелната власт , стана уште поголема .Револтот на социјалните мрежи , го истакнуваат голем број на врвни поддувачи на СДСМ , кој повеќе од 20 години се боеле за партиската кауза , ја има последната своја надеж,дека со промената на власт , конечно ќе успејат да ги решат своите основно егзденционално прашање, но наместо да се радуваат , истите доживеаја буквално од своите , за оние кои застануваа во првите редови на сите протести , митинзи , да постанат жртви на килавата револуција! Местото на „револуционерите“ , го завзедоа ново компонираните социјалдемократи, кој успешно ги заменија своите 12 годишни валкани дресови од „преродбата“ , со новиот дрес на „револуционерите“ на СДСМ.Пријателските , роднинските (непотизмот), бизнис релациите ,ја уништија идејата за „Едно опшество за сите“, го претворија во Феудално опшество , каде место има само за локалните шерифи, кој и до в’чера беа најгласни поддржувачи на Никола Груевски, сега ,само делимично го глорифицираат Зоран Заев , се до моментумот на неговиот пад, кога истите тие безрбетници , тесно ќе му го скројат новото „одело“ на губитник! Се почесто ме прашуваат ,зошто толку многу сум молчел за рекет?Кого и зошто сум поддржувал од власта? Искрено ,да решив да молчам за „Рекет“ одреден временски период , не за да поддржам или задскријам илвовирани во „Рекет“, туку од едноставна причина , што кога јас пред 2 години објав ив за походот на рекетарите, со име и презиме , тогаш ,сите медиуми си молчеа, актерите вршеја силен притисок врз мене , секако безуспешно,но архивата на притисоците ја чувам ,онака еден ден ќе излезе ,но кога јас чично ке оценам .не да нема вмешаност на политичари ,Вилма може да си сонува ,сон ,каков сака ,Заев може да си се правда колку сака ,тој добро знае ,дека јас секогаш сум бил борец за правда ,всушност кај него беа сите прислушувани разговори ,дури јавно во проектот „Вистината за Македонија“,тогаш не Северна, обзнани јавно дека сум најприслушуван новинар цели 10 години во РМ.

Во врска објавата за скандалозните партиски вработувања во Охрид ,партиската Бот машинерија по социјалните мрежи ,нападна со сиот можен потенцијал и , повторно со бледа копија на изјавата на Заев за „Рекет“ , онаа за Педр и Суетен новинар (не сум јас ниту едно од двете),зошто не сум пријавил во Обвинителство?Немам потреба , постои Институт Допрен Глас, нека си постапуваат тие , еден ден сметката некој ќе ја плати , врти , сучи , тоа ќе биде.

ФИКТИВНИ ВРАБОТУВАЊА СПРОТИВНИ НА СИТЕ ЗАКОНИ ВО РСМ, СО ПАРТИСКИ АМИН НА ПОЕДИНЦИ ,МОЌНИЦИ ?!

 • Општина Охрид и Јавните Претпријатија во Охрид , при ангажирањето на лицата преку агенција за времени вработувања ,не го зела во предвид Актот за систематизација на работните места?
 • Имено едно лице за да биде ангажирано на определено време преку агенција за времено вработување треба да се исполнети следните услови:
  1. Работното место да е предвидено во систематизација и да е слободно;
  2. Лицето кое се ангажира да ги исполнува условите за тоа работно место;
  3. Платата да биде помала отколку на редовно вработено лице, затоа што временото ангажирање на лица е поскапо од причина што се плаќа надомест за агенцијата за времени вработувањаво износ од 2% од Бруто платата,
  4. Ангажманот мора да биде времен поради зголемен обем на работа.
  Сите овие принципи се нарушени и, се прави тешка злоупотреба на општинскиот буџет и на граѓаните на Охрид . За потсетување злоупотреба во делот на вработувањето е тешко Кривично Дело ,казниво по ЗКП на РСМ , од причина што секогаш е пропратено со злоупотреба на буџет. Во конкретниов случај, намерно лицата се ангажираат преку Агенција за времени вработувања ,од причина што доколку бидат вработени редовен работен однос, во никој случај не исполнуваат услови за вработување на високи позиции во рамки на администрацијата. На овој начин спротивно на Закон за административни службеници, се прави упад и ,надворешни лица земаат повисока плата од раководители на сектори,нешто ,не само што преставува врвен криминал , туку оди до тотална анархија и забеганост. Управниот инспектор Весна Лекоска веднаш по допрен глас треба да изврши надзор на работењето на општината и јавните претпријатија , а не да кодоши ,кој поднел преставка ??Исто така и ЈО треба да спроведе истрага применувајќи го институтот Допрен Глас.
 • Според  информациите и фактите кои ги поседувам, само во делот кај ново вработените курири, пополнети се сите места со редовно вработени лица. Од тие причина јавно го повикуваме  раководителот на човечки ресурси во Општина Охрид , да објасни како дозволил и за кои потреби дополнително да бидат ангажирани курири преку Агенција за времени вработувања? Дали  во испратениот допис до агенцијата за времени вработувања , побарал да му биде остапен работник и навел дека работното место е систематизирано и слободно? Ако тоа го направил во делот кај куририте ,администраторите, копирантите и др, тогаш сериозно наштетил на градоначалникот Георгиески и го натерал да направи Кривично Дело.
 • Со ниту еден Акт , лице вработено преку Агенција за времени вработувања,не може да има поголема плата од редовно вработено лице -државен службеник.
 • Она што е очигледен Криминал и изигрување на Законот за администрација ,како и школско Кривично Дело ,секако е во сегментот ,како тоа ,лица со Договор за дело , преку Агенција за времени вработувања, на работно место Админситратор и референти,итн, земаат надоместок-Плата во висина од 37.500,оо денари нето плата ,ако се знае фактот ,дека редовно запослен вработен на позиција Администратор во Општина Охрид ,зема личен доход од 18.000,оо денари , додека измислено место преку Агенција за вработување ,вработен на исто место Администратор ,зема 37.500,оо денари ,или дупло повеќе ,од едовно вработениот.Срамот да биде поголем , ваквите администратори , референти со измислени работни места , земаат повеќе плата од Раководителите на Секторти за нешто повеќе од 3.000,оо денари?!

Од погоре наведеното , по кој основ ќе не убедува СДСМ за „Едно опшетсво за сите“, за владеење на правото , за почитување на Устав на РСМ,кога на ваков начин со вакви килави нарачани партиски вработувања, го девалвирате и го понижувате и оној државен службеник кој со години мака мачи да им уоволи на граѓаните?Вокате не функционална државна адмнинистрација?Како да биде функционална , кога над секој државен службеник ,поставивте партиски „Дворски Шут“,кој издава наредби на оние нормалните државни службеници?Цената  на глупста ,ќе си ја платите , него што правиме со над 30 запослени во Општина Охрид , кој воопшто цели 2 години не се појавиле на работно место?Истите ти земаат плати редовно ,а се шетаат и работат по Германија , тераат бизнис со оние „диви платформи“, се забавуваат ,„трчаат“ со општински додатни пари ,а на работа никаде ги нема?Ви се смејат и вработените во Општина Охрид и Јавните претпријатија,тераат пародија со Вас...

ПАРТИСКИ ВРАБОТУВАЊА ВО ЈП НИСКОГРАДБА ОХРИД ?

Во периодот од 01.02.2019 до 30.07.2019 година во Јп „Нискоградба“ Охрид има вкупно 21 ново партиско вработување.Голем дел од нив не ги поминале ниту партиските филтри ,за што ќе пишуваме во наредните денови .

 

Именувани функционери по области на Инспекцискиот совет се:

 • Ресул Шемо – в.д. член на Инспекциски совет надлежен од областа на градежништво, урбанизам и транспорт.Во прилог одговорот од ЈП „Нискоградба“ испратен до редакцијата Охридскај,секој референт по јавни набавки , добил и свој советник????
 • Сашо Денесовски-Лично
 • Продолжува :Ќе читате „ Ресул Шемо“ и мрежа Шемо со поддршка на минситерот за полиција?!
Сите авторски права се задржани. Преземањето на вести исклучиво со договор со издавачот, и задолжително поставување на Hyperlink

Поврзани вести

Во Шведска нема забрани и казни, но сите ги почитуваат препораките за коронавирусот

saso user

Потпретседателот Весел Мемеди денеска го напушта Собранието

saso user

Ангеловска: Парите ќе одат онаму каде што ќе имаат најголема ефикасност

saso user