Здравје

Хемороидите – антички проблем со модерно решение

Освен со потсмев и иронија, за нив не е пријатно да се разговара… Но во пракса проблемот со хемороидите е многу сериозен. Од 100 луѓе, речиси половината страдаат од ова заболување, често дури и без да го знаат тоа. Ако хемороидната болест не се утврди навреме, продолжува да добива на сила.

Хемороидните јазли се кавернозни тела во дебелото црево кои ги има секој од нас. Типично за заболувањето е крварење, излегување на јазлите од аналните канали и болка. Хемороидната болест е прогресивно заболување и со текот на времето овие појави се засилуваат… Освен тоа предизвикува чешање, иритација и крв, а овие непријатни чувства може да бидат предизвикани и од други заболувања кои бараат специјализирано лекување. Уште при првите непријатности во аналната област, пожелно е да се консултирате со проктолог. ОН КЛИНИК располага со одделение за проктологија, специјализирано за отстранување на хемороиди и анални фисури без операција.

Причините за појавата на хемороиди кај мажите и жените се различни. Ако кај жените се резултат на бременост и напоните при раѓање, кај мажите водечка улога имаат физичките оптоварувања – тешка работа или тежок спорт. И кај двата пола негативно влијаат консумацијата на зачинета храна и алкохол. Црвеното вино содржи танин кој има недобро влијание врз ѕидот на крвниот сад и го отклучува опишаното жалење. Злоупотребата со концентрирани пијалоци го има истиот ефект.

Луѓето кои страдаат од хемороиди обично доцна дознаваат дека постои безкрвна метода за моментално справување со проблемот. Токму поради тоа, тие го одолговлекуваат неговото решавање, обидувајќи се да ги ублажат болките со лекови или игнорирајќи ја крвта на тоалетната хартија, со надеж дека тоа нема да се повтори. Но, тоа секогаш се повторува, хемороидите не исчезнуваат туку преминуваат во следната фаза на развој и се почесто ќе потсетуваат за своето постоење.

– Многу често пациентите сметаат дека доколку нема изразена болка, тогаш не постои причина за грижа – смета д-р Христозов, главен проктолог во ОН КЛИНИК.

– Но, тоа не е правилниот пристап. Хемороидите се само едно од многубројните заболувања на дебелото црево, меѓу кои се и полипи, чирови, проктитис итн. Ако се дијагностицираат навреме и точно, лекувањето поминува брзо и без компликации. До 3-от стадиум на развој се применува неоперативна метода во амбулантни услови – без престој во болница. Во понапредна фаза на хемороидите има голем ризик од применување на оперативна интервенција – вели д-р Христозов.

Најдобро решение за проблемот е неоперативната метода. ОН КЛИНИК применува комбинирана неопративна метода за отстранување на хемороиди. Во зависност од нивниот степен на развој, специјалистот може да користи инфрацрвена коагулација, радиофреквентна технологија или латексна лигатура. Како резултат на тоа, хемороидниот јазол „се суши” и паѓа сам во рок од 10 дена. За тоа време не се потребни никакви ограничувања во вашата дневна рутина, ниту болнички престој. Вие можете да возите, да работите, да се забавувате. Обратете се во ОН КЛИНИК и направете чекор кон вашето секојдневие исполнето со насмевки!

Затоа не бидете пасивни! Консултирајте се со квалификуван проктолог уште при првите сомневања. Во цел свет ОН КЛИНИК е водечки медицински центар за отстранување на хемороиди без операција. Клиниката располага со 3 филијали во Бугарија – Софија, Варна и Бургас.

Не го одолговлекувајте решавањето на проблемот, ослободете се од непријатноста навреме.

Зошто да ја одбереш ОН КЛИНИК?

– меѓународен, престижен синџир од клиники со над 140 филијали низ целиот свет

– огромно клиничко искуство, над 2 милиони пациенти

– неспорно висок квалитет и реална примена на најсовремени медицински методи

Заборавете на проблемот – без операција и без болка.

Во ОН КЛИНИК прегледот во јуни е со 50% попуст.

Ви посакуваме убаво лето!

За повеќе информации: https://onclinic-bg.com

Закажете термин на тел: +359 885 488 088

Сите авторски права се задржани. Преземањето на вести исклучиво со договор со издавачот, и задолжително поставување на Hyperlink

Поврзани вести

Величината на струкот е поважна како индикатор за здравјето, отколку како мерка за убавина

saso user

Лошо се справувате со стресот и станувате анксиозни? Можеби ова е причината за тоа!

saso user

Како наједноставно и најбрзо да скиселите зелка?

saso user