Здравје Наука

Научниците докажаа: Негативноста буквално го зголемува ракот во телото

Секој понекогаш чувствува негативни емоции, но овие емоции имаат посилен ефект врз вашето здравје отколку што можете да сфатите.

Секојпат кога размислувате за жалење, чувствувате незадоволство или ги повторувате лошите сеќавања во вашата глава, вашето тело страда исто толку колку и вашиот ум. Затоа негувањето на негативните емоции може да доведе до катастрофални долгорочни болести.

Но, постои едно едноставно решение: простување. Проблемот е, нашата култура се чини дека го перцепира простувањето како знак на слабост, поднесување, или и двете. Ова, всушност, ја отежнува работата да им простите на луѓето што ви направиле штета.

Отстранување на негативната енергија: Зошто тоа вреди
Според The Greater Good Science Center, психолозите генерално го дефинираат простувањето како свесна, намерна одлука за ослободување на чувствата на незадоволство или одмазда кон личност или група која ви наштетила, без разлика дали навистина го заслужуваат твоето простување.“
Важно е да се нагласи дека простувањето е процес, а не настан. Затоа постои голема разлика помеѓу простувањето на одлучувањето и емоционалното простување.

Некои истражувачи таа разлика ја опишале како:„Прогласувањето на одлучувањето е намера за однесувањето да се спротивстави на непопустливиот став и различно да реагира на престапникот. Емоционалното простување е замена на негативните непростливи емоции со позитивни, други ориентирани емоции. Емоционалното простување вклучува психофизиолошки промени, и има повеќе директни последици за здравјето и благосостојбата“.

Простувањето на личноста е поврзано со подобра субјективна благосостојба и психолошка благосостојба.
Во други студии, простувањето било поврзано со подобрени физички симптоми, помалку лекови, подобар квалитет на спиење, помалку замор…

Плус, простувањето има својства да го заштитува срцето. Една студија објавена во американскиот магазин за кардиологија открила дека гневот и другите негативни емоции имале кардиотоксични ефекти, додека простувањето има повеќе кардиопротективен профил.

Сите авторски права се задржани. Преземањето на вести исклучиво со договор со издавачот, и задолжително поставување на Hyperlink

Поврзани вести

Гинеколозите одговараат: Зошто сексуално активните жени имаат почести уринарни инфекции?

saso user

Дали витаминот А го намалува ризикот од карцином на кожата?

saso user

Само 20 бадеми на ден можат да направат неверојатни нешта за вашето здравје

saso user