Досие Култура Македонија Топ вести

(ГАЛЕРИЈА-ВИДЕО)МЕГА СКАНДАЛ ВО ОХРИДСКИОТ МУЗЕЈ, ХАОС И АНАРХИЈА НА ДИРЕКТОРКАТА НОВАКОВСКА ВО ИМЕ НА „ПРЕМИЕРОТ“СЕ РУШАТ БАЗИЛИКИ, МУЗЕЈОТ ПРЕТВОРЕН ВО ФАМИЛИЈАРНА КОМПАНИЈА?!!Дел-1-ви

Вршителката на должност -Директор на „НУ ЗАВОД ЗА ЗАШТИТА НА СПОМЕНИЦИТЕ НА КУЛТУРАТА И МУЗЕЈ“ – ОХРИД Елеонора Новаковска, замислете добивала наредба директно од Заев ??! Секако, ова е само дел од злоупотребите на В.Д. директорката на „НУ ЗАВОД ЗА ЗАШТИТА НА СПОМЕНИЦИТЕ НА КУЛТУРАТА И МУЗЕЈ“ – ОХРИД, која патем беше најповикана да одоговори за случајот со „Алипашина Џамија“ во Охрид, а воедно успеа да се сокрие далеку од очите на јавноста ?!

НОВАКОВСКА ДИРЕКТОР, СОПРУГОТ АДВОКАТ, ШОФЕРОТ ГЛАВЕН „ФРАЕР“ ВО „НУ ЗАВОД ЗА ЗАШТИТА НА СПОМЕНИЦИТЕ НА КУЛТУРАТА И МУЗЕЈ “- ОХРИД, ХАОС НА СЕКАДЕ??!!

-Во време кога на голема врата во РСМ е објавена борба против непотизмот и судирот на интереси, Вршителката на должност -Директор на „НУ ЗАВОД ЗА ЗАШТИТА НА СПОМЕНИЦИТЕ НА КУЛТУРАТА И МУЗЕЈ“ – ОХРИД Елеонора Новаковска, го овластила адвокатското друштво на својот сопруг Ристо Новаковски, адвокат од Охрид, на ден 29-03-2018 година или, се согласила да го застапува  „НУ ЗАВОД ЗА ЗАШТИТА НА СПОМЕНИЦИТЕ НА КУЛТУРАТА И МУЗЕЈ“ – ОХРИД ,замислете во сите  правни дела, во судовите, вон судовите, пред сите државни органи, организации, претпријатија, замислете како и пред сите правни и физички лица?! Воедно својот сопруг го овластила, да поднесува ексклузивно тужби, барања за извршувања, други правни пдавки, да склучува вон судски спогодби, да повлекува тужби и барања, како и да замислете, врши уплати и испалти во име на  „НУ ЗАВОД ЗА ЗАШТИТА НА СПОМЕНИЦИТЕ НА КУЛТУРАТА И МУЗЕЈ“ – ОХРИД, и за таа цел да прима и издава ПРИЗНАНИЦИ?!!

Нормално, ваквиот договор има и завршна одредба, а таа е  нејзиниот сопруг како адвокат на  „НУ ЗАВОД ЗА ЗАШТИТА НА СПОМЕНИЦИТЕ НА КУЛТУРАТА И МУЗЕЈ“ – ОХРИД, ќе наплатува според адвокатската тарифа, судски такси и други трошоци, кој би биле неопходни за водење на сите постапки? Но, за нештата да бидат појасни. Во дел од овластувањата за застапување на Музејот Охрид против тајна Паскали Бунташевска, во Криввичен предмет, во име на тужителот се појавува сопругот на Новаковска, адв.Ристо Новаковски, додека како бранител на осумничената Бунташевска се појавува братот на Ристе Новаковски, адвокат Сашо Новаковски?! Дали се работи за добро смислена фамилијарна игра, не знаеме?!

Прилог Факсимил од скандалозниот договор:

НОВАКОВСКА ГО НАЗНАЧИЛА ЛИЧНИОТ ШОФЕР БЕЗ СООДВЕТНО ОБРАЗОВАНИЕ ЗА ЧЛЕН НА УПРАВЕН ОДБОР НА  „НУ ЗАВОД ЗА ЗАШТИТА НА СПОМЕНИЦИТЕ НА КУЛТУРАТА И МУЗЕЈ“ – ОХРИД?

Елеонора Новаковска ,која наводно добивала исклучиво наредба само од „Горе“ од кабинетот на претседателот на владата на РСМ, веднаш по нејзиното устоличување за Вршител на должност вработила лице со завршено средно угостителско училиште, кој веднаш постанува и член на Управниот Одбор при  „НУ ЗАВОД ЗА ЗАШТИТА НА СПОМЕНИЦИТЕ НА КУЛТУРАТА И МУЗЕЈ“ – ОХРИД?! Во овој случај не е‘ исполнет ниту еден критериум, поточно ова лице кој е и личен шофер на Новаковска, добил целосни овластувања да буквално командува со сите вработени во  „НУ ЗАВОД ЗА ЗАШТИТА НА СПОМЕНИЦИТЕ НА КУЛТУРАТА И МУЗЕЈ“ – ОХРИД, но има и други дејствија спротивни на Закон, за што ќе треба дебело да се заинтересира Оделот за организиран криминал и корупција на МВР.

Околу на својот сопруг како правен застапник на  „НУ ЗАВОД ЗА ЗАШТИТА НА СПОМЕНИЦИТЕ НА КУЛТУРАТА И МУЗЕЈ“ – ОХРИД, поставувањето на член на Управниот одбор спротивен на Закон, без било какво соодветно образование, околу случајот со Али Пашина Џамија се обративме телефонски да добиеме одговор од директорката Елеонора Новаковска. Во телефонскиот разговор, В.Д. Директорката Новаковска најнапред негираше буквално све! Од како и поставувавме конкретни прашања и околу ангажманот на нејзиниот сопруг, таа најнапред одговори :

-„ Јас немам врска , него го назначи министерот Алаѓозоски“?

Од кога следуваше прашање како е поставен шоферот за Член на УО, повторно ист одговор :

-„ Јас немам врска  него го назначи министерот Алаѓозоски“?

Од кога се обидовме да добиеме конкретни одговори, Новаковска, најанпред не замоли да почекаме, а потоа замислете ни го дава нејзиниот сопруг, оној истиот правен застапник на „НУ ЗАВОД ЗА ЗАШТИТА НА СПОМЕНИЦИТЕ НА КУЛТУРАТА И МУЗЕЈ“ – ОХРИД?! .

Телефонскиот разговор во прилог:

ДОЗВОЛИЛА ЛИ НОВАКОВСКА ДА СЕ РУШАТ РАНОХРИСТИЈАНСКИ БАЗИЛИКИ ЗА ДА СЕ ИЗГРАДАТ КУЌИ ВО СТАРОТО ОХРИДСКО ЈАДРО??

Скандалозното однесување на директорката на „НУ ЗАВОД ЗА ЗАШТИТА НА СПОМЕНИЦИТЕ НА КУЛТУРАТА И МУЗЕЈ“ – ОХРИД?!  кон културно историското наследство во стариот дел на Охрид.

Имено на улица Илинденска во Охрид, веднаш до црквата Кузман и Дамјан во старото градско јадро во Охрид, патем за кој на важност е посебен Закон за старото градско јадро на Охрид, при ископ на темел за изградба на куќа, инвеститорот наишол на темели на РАНОХРИСТИЈАНСКА БАЗИЛИКА, која датира од 1 Век.

Но наместо градежните активности да бидат сопирани и да се извршат неопходните археолошки истражувања, овој вреден археолошки локалитет, кој се наоѓа на 50 метри воздушна линија од дирекцијата на „НУ ЗАВОД ЗА ЗАШТИТА НА СПОМЕНИЦИТЕ НА КУЛТУРАТА И МУЗЕЈ“ – ОХРИД, буквално се руши со примена на Хилти и др потребна механизација.

-Како што можете на прикажаните фотографии, работниците со употреба на Хилти ги рушат ѕидовите на Црквата и веднаш местото го бетонираат со армиран Бетон?

Дали ова е НОРМАЛНО???? Дали вака се грижиме за непроценливото Културно историско наследство почитуван Премиер? Ова не да е незаконско, туку претставува ВАНДАЛИЗАМ.

САШО ДЕНЕСОВСКИ – ЛИЧНО

ПРОДОЛЖУВА

Сите авторски права се задржани. Преземањето на вести исклучиво со договор со издавачот, и задолжително поставување на Hyperlink

Поврзани вести

На Богородица, Табановце и на Блаце се чека до 40 минути за излез

saso user

Турција ѝ помага на Македонија, а е меѓу десетте најпогодени земји со близу 40. 000 инфицирани

saso user

Тасева: Сè уште не заживеал механизмот за заштита на укажувачите

saso user