Број на текстови објавени денес: 0
Бизнис

ЕВН Македонија главен промотор на дуалното образование

Соработка и активности за промоција на средното стручно образование со цел подобри практични вештини и способности на учениците што ќе им помогнат да бидат конкурентни на пазарот на труд, најавија денеска министерот за образование и наука Арбер Адеми и директорот на електроенергетската компанија ЕВН Македонија Штефан Петер.

Адеми и Петер потпишаа меморандум за соработка со кој се формализираат тековните и идни активности за поголема промоција на средното стручно образование, како и за развој на предлози и примена на мерки што ќе ја унапредат соработката на државата и приватниот сектор.

Министерот Адеми истакна дека ЕВН Македонија е партнерска компанија со која се воведени бројни мерки, практики и иновативни образовни решенија кои се покажале како успешни и ефективни за квалитетот на знаење на учениците кај нас.

– ЕВН Македонија први почнаа да го спроведуваат концептот на дуално образование во партнерство со средното техничко училиште „Михајло Пупин“ во Скопје, а од новата учебна година таква соработка почнуваат и со средното училиште во Гостивар каде исто така се воведува тој концепт со една паралелка. Доделуваат стипендии за ученици и студенти од областа на стручното обарзование, финансираат набавка во опрема на училиштата, примаат вработувата млади кои ги обучиле. Нивниот пример треба да го следат и останатите компании – рече Адеми.

Според него, соработката со приватниот сектор на среден и долг рок ќе го подобри квалитетот во образованието од кое зависи степенот на подготвеност за работа на идните генерации. Верувам дека потпишувањето на меморандумот ќе поттикне и други претставници на бизнис секторот да се вклучат во остварувањето на заедничките визии и заложби за градење квалитетен и конкурентен образовен систем, посочи Адеми.

Директорот на ЕВН Македонија им порача на родителите и децата да донесат вистинска одлука и да пополнат едно од местата во стручните училишта.

– Ќе ве научиме како да бидете електромонтери, но тоа не значи дека цел живот треба да останете тоа. Тоа е само почеток на вашата кариера. Некогаш сте електромонтер, некогаш сте електротехничар, може да напредувате, не само во ЕВН, туку и во други компании, и да ја продолжите вашата кариера како планер на мрежа, електроинжинер, а некогаш и да бидете директор на компанија како мене – рече Петер.

ЕВН Македонија со проектот 20-20-20 што го почна пред две години во средното училиште „Михајло Пупин“ нуди пракса за учениците и вработување во компанијата со плата од 20.000 денари.

Сите авторски права се задржани. Преземањето на вести исклучиво со договор со издавачот, и задолжително поставување на Hyperlink

Поврзани вести

Капиталните инвестиции на почетокот на годинава само 15 милиони евра

saso user

Хеленик петролеум разговара со македонската влада за спогодба околу спорот

saso user

Зголемен бројот на ноќевања на посетители од Македонија во Солун

saso user