Здравје

Чувствувате болка под ребрата? Веднаш појдете на лекар!

Болка под ребрата, како што луѓето лаички ја нарекуваат, а стручно, болка под ребрените лакови, не е нималку ретка појава. Предизвикувачите за оваа појава можат да бидат различни, а треба да се обрне внимание на неколку работи за да може, евентуално да се спречат.

Болка под ребрата од десна страна
Во зависност од возраста, болката од десна страна може да биде предизвикана од разни проблеми со жолчката: холециститис (воспаление на жолчното ќесе), калкулоза или камен во жолчката.
Може да биде евентуално и комбинација од некој гастритис, воспаление на слузокожата на желудникот, па така здружени овие два проблеми можат да доведат до болка во десниот ребрен лак.

Болка во ребрата од левата страна
За разлика од болката на десна страна, болката во левиот ребрен лак може да биде рефлексија од заболувања на многу повеќе органи.

До болка под левиот ребрен лак најчесто доаѓа поради проблеми со панкреасот. Доколку дошло до затнување на излезните канали од панкреасот, или доколку евентуално станува збор за воспаление на панкреасот.

Ова често се случува кај лица кои долго време консумирале алкохол.

Од левата страна може да се наоѓа и флексура (кривина на дебелото црево), па така ако нема редовно празнење може да дојде до прободување под левиот ребрен лак.

И дијафрагмата може да биде предизвикувач на болка. Дијафрагмата е многу важен мускул кој учествува во дишењето.

Многу е важно да посетите лекар и да направите снимање на стомакот доколку се јави ваков вид на болка. Со ултразвук најдобро ќе се види за што станува збор.

Сите авторски права се задржани. Преземањето на вести исклучиво со договор со издавачот, и задолжително поставување на Hyperlink

Поврзани вести

Смеат ли трудниците да јадат месо од скара?

saso user

Освен за ајвар, слатко и кисели кратавички, од теглите може да направите кративен декор (ВИДЕО)

saso user

Кои намирници не смеете да ги комбинирате со антибиотици?

saso user