Видео

СПОМЕНАР(ВИДЕО) ВО СПОМЕН НА ЖИВКО СТАМАТОВСКИ И РОДНОТО СЕЛО НА КУЗМАН КАПИДАН -ВРБЈАНИ

Спомените не избледуваат,благодарение на писателите-хроничарите кој оставаат траги за сеќавање на идните поколенија.На овој голем Христијански празник одделуваме посебен спомен ,спомен на личност и едно место кое има длабоки корени во македонската историја,спомен на Живко Стаматоски и селото Врбјани ,или Манастирец.

Селото Врбјани е последно село во Горна Дебарца,село кое се протега на две реки,од коај излегува Голема Река која се влева во реката Сатеска.Врбјани е поновото име на селото , старото село се викало Манастирец,село кое преставувало еден од центрите не Охридската Патријашија.Во Врбјани се наојќа и најстарата живописана ранохристијанска црква посветена на Свети Ѓорѓи.

Малку се знае дека КУЗМАН КАДПИДАН -Сердарот од Река (постар назив за Врбјани) опеан во поемата на Григор Прличчев „Сердарот“,е роден во селото Врбјани (река)во семејството на Мушевци,но во приложеното видео ќе дознаете и нешто повеќе за Кузман Капидан.

Во Врбјани 1944 година е првото училиште во Македонија , тука е основан аи првата Гимназија со за тогаш модеремн интернатски смештај и Кино Сала.Тука е и куќата на спомените во домот на Живко Стамат,и од сите тие силни спомени ,денес останат е само споменот,дека некогаш во оваа село имало 37 гајдаџији 37 Зурлаџији и 37 Тапанџији,дека од ова село потекнуваат тројца патријаши на Македонската Патријашија,ех пусти ли пусти спомени .

Сите авторски права се задржани. Преземањето на вести исклучиво со договор со издавачот, и задолжително поставување на Hyperlink

Поврзани вести

ВИДЕО – Водици 2015 Струга

ohrid_user

Отец Пимен ,МПЦ не го менува името,екслузивна изјава Охридскај (Видео)

ohrid_user

(Видео) Десантот на Охрид, како МВР демонстрира сила !

saso user