Број на текстови објавени денес: 23
Досие

ФОТО: АКАДЕМИК ГРОЗДАНОВ ,ЗОШТО СОКРИВАТЕ ЗА НАЈСТАРАТА ФРЕСКА НА СВЕТИ КЛИМЕНТ ВО ИСТОРИЈАТА ,ОТРКРИЕНА КРАЈ СВЕТА СОФИЈА??

Деновиве се покрена вистинска лавина од коментари, во врска серијалот на ohridsky „Антони Велики, таткото на монаштвото ќе остави запишана една голема мисла која гласи: -„ Сите лаги на Академик Грозданов за Самоиловата Патријашија“ кој беше во два дела ,а наш соговорник е , оној најповиканиот Гоце Ангеличин -Жура.

Коко што и ке запише Антони Велики, таткото на монаштвото ќе остави запишана една голема мисла која гласи: -„ НЕСМЕТАЈ СЕ СЕБЕСИ ЗА МУДАР И УЧЕН, ИНАКУ ЌЕ ПРОПАДНЕ ТРУДОТ ТВОЈ, И БРОДОТ ТВОЈ, КОЈ ЌЕ ДОПЛОВИ ПРАЗЕН ДО БРЕГОТ!“

Но денес, за жал се е обратно! Или неколку личности ги присвојуваат сите изминати и сегашни најнови откритија, посебно од Историјата на уметноста откриени, забележани и објавени или презентирани во најеминентните научни изданија како во Македонија така и во Светот, а откриени од нивни колеги кои целиот свој живот го поминале во теренски многубројни истражувања. Но на почеток да појасниме, неможе да се спореди работата на кабинетските професори кои никогаш не излегле на терен, Туку ги примаат информациите од нив задолжени луѓе, точни или погрешни, со оној пасиониран теренски истражувач кој на лице место ги открива, идентификува, компарира и објавува сето она непознато за науката. Еднашка виденото е како сто пати прочитаното, но за жал денеска е обратно, онака десет пати повторената лага станува вистина или што би рекле квази историчарите на навокомпонираната квази историја на ДПМНЕ (НИКОГАШ СО СВОИ ОЧИ НЕ СЕ ГО ВИДЕЛ, АМА ПО КАЖУВАЊЕ ТИ ТВРДИШ ДЕКА ПОВЕЌЕ ЗНАЕШ ОД ОНОЈ ШТО ГО ВИДЕЛ).

Посебна полемика на социјалната мрежа Фејсбук , воведе Рубин Земон – Етнолог,социо-културен антропологJ, кој како и пилените на Цветан Грозданов , слушнале , но не виделе !?

Но да појасниме , барем во дел, зошто за истото , следува додатна емисија , каде ќе откриеме , она што се плаши Цветан Грозданов и неговата Болумента.

Најнапред , Самоил имал своја Патријашија , истата се наојѓала на местото на денешна Света Софија во Охрид , која била поголема од Света Софија , а нејзината основа е 6 метри под Света Софија. По поразот на Самоил кај Битката на Беласица 1014 година , Василие Втори доваѓа во Охрид , ја завзема Самоиловата Патријашија , и со указ на Царот Василе Втори истата е симната еден ранг подолу , од Патријашија , во Архиепископија, и во 1037 година го поставува Јован Дебренин за Архиепископ. По доваѓањето на Гркот Лав за Архиепископ од 1056 година , Ја руши до темел Самоиловата Патријашија , КОЈА БИЛА ПОСВЕТЕНА НА СВТИОТ КЛИМЕНТ, и со ситиот материјал изградува нова посветена на Света Софија.

ЗА ДА СЕ ЗНАЕ . А НЕ ДА СЕ МАНИПУЛИРА СО ВИСТИНАТА , ОТРКИТИЕТО ВО 2004 ,МЕСЕЦ МАРТ, НА ЈУЖНАТА СТРАНА  ПРИ СЛУЧАЈНИ ИСКОПУВАЊА ЗА ВОДОВОД , ОТКРИЕНИ ,НА ДАЛБОЧИНА ОД 5 МЕТРИ ОТКРИЕНИ СЕ ОСТАТОЦИ ОД ЅИДОВИ-ФРЕСКОЖИВОПИСАНИ , И ОД ГОЛЕМИ СТОЛБОВИ ,НА КОЈ НА ЕДЕН СТОЛБ Е НАСЛИКАН  ЦРКОВЕН ВЕЛИКОДОСТОЈНИК ВО МОЛИТВЕН СТАВ.

АКАДЕМИК ГРОЗДАНОВ ,КАКО ШТО И САМ СЕ ИЗЈАСНА , ЗНАЕ НО НИТУ ЌЕ КАЖЕ ,НИТУ ЌЕ НАПИШЕЛ КОЈ Е ТОЈ ЦРКОВЕН ВЕЛИКОДОСТОЈНИК ВО МОЛИТВЕН СТАВ.

РЕДАКЦИЈАТА НА ОХРИДСКАЈ , ЌЕ ОБЗБАНИ , СЕ РАБОТИ ЗА НАЈСТАРИОТ ЖИВОПИСАН ЛИК НА СВЕТИОТ КЛИМЕНТ, ВООПШТО ОТКРИЕН ВО ИСТОРИЈАТА НА ХРИСТИЈАНСТВОТО (додатно прочитајте го Асеновото Евангелиеје, како и житијето на Теофилакт, глава 56).СО ОГЛЕД ДЕКА СЕ РАБОТИ ЗА НЕШТО НАЈСВЕТО ВО ИСТОРИЈАТА НА МАКЕДОНИЈА , НЕКОЈ ЗА НЕЧИИ ЦЕЛИ , НАМЕРНО САКА ДА СТАВИ КРАЈ И ДА ЈА СОКРИЕ ВИСТИНАТА . 

Причината е едноставна ,борбата на Ватикан и Цариградската Патријашија , била присутна и тогаш , но трае и до ден денешен, за што ќе говориме во наредните емисии. Би го запрашале Тимотеј и Грозданов , зошто е растурен во Света Софија Иконостасот од 10 Век, истиот фрлен во ѓубре , и поставен нов мермерен , што скаат со тоа да сокријат?!Крајно , нека одговорат , зошто фрескоживописот кој беше пронајден при ископувањето во март месец 2004 година , не беше изваден и истиот конзервиран , туку затрупан со 1000м3 бетон?!

Околу односите со Ватикан ,ќе има одговор во нашата емисија , ништо спорно , зошто и до ден денешен и кога се градеше Свети Климентовиот Храм во Плаошник , а и за многу други нешта , Црковни делегации од МПЦ , како и државниот врв беа во посета на Ватикан и од Папата Јован Павле Втори побараа дозвола за градба , исто нешто што се сокрива од јавност, но ќе биде обзнането!?

Сите авторски права се задржани. Преземањето на вести исклучиво со договор со издавачот, и задолжително поставување на Hyperlink

Поврзани вести

Стабилна влада? Концентрациона, ама без Груевски и бандата!

ohrid_user

САШКА ЦВЕТКОВСКА , ПТИЦАТА КОЈА НИКОГАШ НЕМА ДА ПОЛЕТА!

ohrid_user

Денесовски до Сугаревски-Не глуми Итар Пејо ,во Мариово нема шеици!

ohrid_user